Roero Riserva DOCG – Demarie – Piemont

Szczep – 100% Nebbiolo. Uprawa – wzgórza Roero
Rafinacja tradycyjna w dębowych beczkach przez 12 miesięcy. Najlepiej wypić w 8 lat po zbiorach. Kolor ziarnisty, czerwony z intensywnymi rubinowymi refleksami. Zapach intensywny, ostry z akcentami fiołka, malin oraz czarnej porzeczki. W smaku taniczna, zharmonizowana nuta fiołka połączonego z czerwonymi owocami. Wyczuwalny odcień lukrecji. Długi finisz. Najlepiej podawać z mięsami oraz twardymi serami w temperaturze 18°C.
Alk. 14%.
Nagrody: Annuario “I Migliori Vini Italiani” – Luca Maroni – 2010 Roero Riserva DOCG 2006 (first year of riserva) : 83/100.

  • Producent: Demarie
  • Region: Piemont
  • Rocznik: 2011
  • Kategoria: wino czerwone