Szczep – Montepulciano d’Abruzzo.
Region – Abruzzo, gmina Mozzagrogna, gleba: ił, glina, wapień. Klimat śródziemnomorski z dużą zmiennością temperatur wskutek wiatru z pobliskiego masywu Maiella. Winogrona zbierane ręcznie z krzewów min. 20-letnich. Fermentacja trwa 30 dni w stalowych zbiornikach, starzonie 30-36 m-cy w beczkach z dębu, następnie leżakowane w butelkach przez 6 m-cy. Głęboka czerwień wpadająca w granat. Zapach dojrzałych owoców leśnych i przypraw, charakterystyczny i trudny do znalezienia w innym winie. W smaku pełne i owocowe z mocnymi taninami, długim i miękkim mineralnym zakończeniem. Dobrze współgra z makaronami, mięsem, z pikantnymi sosami i serami.
Alk. 14,5%.
- Producent: De Luca
- Region: D'Abruzzo
- Rocznik: 2008
- Kategoria: wino czerwone