Szczep – 100% Barbera. Rejon – R. La Torre, Alba Cuneo. Wapienna glina, 320 m. n.p.m. Winifikacja – odszypułkowanie i gniecenie. Maceracja trwająca przez 6-7 dni. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Starzenie w dębowych beczkach przez 6 miesięcy. Rubinowa czerwień, która z wiekiem zamienia się w granat. Zapach intensywny z wyczuwalnymi nutami morwy oraz suszonej śliwki. Lekko pikantny. Smak pełny, dobrze zbalansowany z lekką nutą kwasowości. Wyczuwalne śliwki, czarna porzeczka oraz wiśnia. Pieczone mięsa oraz długo dojrzewające sery. Temp. serw. 16°C. Alk. 13,5%.
Nagrody: Selections Mondiales Des Vins 2010 – Quebec,Canada – Barbera D’Alba Superiore DOC 2007: silver medal.
- Producent: Demarie
- Region: Piemont
- Rocznik: 2012
- Kategoria: wino czerwone