wino słodkie
Szczep – Montepulciano d’Abruzzo 100%.
Region – Abruzzo, gmina Mozzagrogna, glina i wapień. Winogrona zbierane ręcznie, następnie podsuszane w małych skrzyniach, składowane w wentylowanych pomieszczeniach przez 3 miesiące. Pod koniec grudnia rozpoczyna się fermentacja alkoholowa w niskich temp. Po 35-40 dniach wino scieka do kadzi, z których przelewane jest do 900 l beczek z dębu, gdzie dojrzewa przez 18 miesięcy. Leżakuje w butelkach minimum 6 miesięcy.
Głęboka czerwień wpadająca w fiolet. Zapach dżemu owocowego i czekolady. W smaku pełne słodyczy, harmonijne i wyważone. Doskonałe wino do kontemplacji, dobrze uzupełnia desery, pianki, czekoladę i ciasto czekoladowe. Alk. 14,5%.
- Producent: De Luca
- Region: D'Abruzzo
- Rocznik: 2007
- Kategoria: wino czerwone