W sobotę, 3 marca, odbyło się w Kotłowni spotkanie z Vincenzo Angelinim, który prezentował swoje wina. Vincenzo na spotkanie z naszymi gośćmi przyleciał z Puglii.

Poderia Angelini powstała w 1998 roku, kiedy Antonio Angelini – ojciec Vincenzo – postanowił kontynuować rodzinną tradycję produkcji wina i stworzył nową firmę, która obecnie obejmuje około 100 hektarów winnic i gajów oliwnych. W Poderi Angelini rosną winogrona najwyższej jakości, z których wytwarzane są wielkie wina idealnie wyrażające charakterystyczne cechy win pochodzących z półwyspu Salento. Półwysep Salento, zwany we Włoszech „piętą”, oddziela Adriatyk od Morza Jońskiego. Zbudowany jest ze skał wapiennych o klimacie dość gorącym, łagodzonym bliskością morza.
Winnice Poderi Angelini położone są w Mandurii, w pobliżu wybrzeża. Winogrona, wystawione na ciągłe działanie promieni słonecznych i chłodzone delikatnym powiewem wiatru od morza nadają winom niepowtarzalny i charakterystyczny smak i bukiet.

Szczególnie polecane przez Kotłownię Primitivo di Manduria DOC i Negroamaro IGT Salento są solidne, ciężkie, pełne zapachów i smaków ciemnych owoców, szorstkie i mocne, co wynika z tego, iż winogrona rosną w ciepłym klimacie i są zrywane jako bardzo dojrzałe (duża zawartość cukru). Winogrona są przed fermentacją podsuszane. Odparowywanie z nich wody zwiększa zawartość cukru w owocach, co skutkuje w procesie fermentacji możliwością uzyskania wyższej zawartości alkoholu (w przypadku Primitivo z rocznika 2008 – 15%) oraz specyficznym bukietem i smakiem. Wina z Poderi Angelini są wyjątkowe. Negroamaro IGT Salento jest produkowane w 100% ze szczepu Negroamaro, co nie jest oczywiste, bowiem zdecydowana większość win na rynku nazywanych Negroamaro to kupaże, zawierające cabernet sauvignon z domieszką Negroamaro. W czystej postaci Negroamaro robi tylko kilku producentów z Puglii, wśród nich oczywiście Poderi Angelini. Wino to przez lata kupowali winiarze z północy Włoch w celu wzmacniania win produkowanych przez nich w chłodniejszych latach.

Susumaniello IGT Tarantino robione w 100% ze szczepu Susumaniello też jest wyjątkowe. Produkowanie wina z tego szczepu nie jest w modzie i rzadko się takie spotyka. Wino to jest specyficzne – uderzający i intensywny zapach oraz posmak przypraw nie każdemu smakuje, ale na pewno nie sposób pomylić je z innym winem. Primitivo di Manduria DOC – naszym zdaniem – w stosunku do swojej ceny prezentuje bardzo wysoką jakość. Wino nagradzane we Włoszech (na Vinitaly i lokalnie w Puglii), docenione również przez „Decanter Magazine” – w 2011 r. srebrny medal, uznane za najlepsze Primitivo z Puglii. Chardonnay IGT Salento, harmonijne, zrównoważone z wyczuwalnymi w ustach owocami cytrusowymi i jabłkami, robione bez użycia beczki, podobnie jak Fiano IGT Salento – bardzo długie, owocowe, dobrze zbudowane, pokazują, jak powinno być robione z tych szczepów wino w gorącym klimacie, jakim jest klimat Puglii. Dziękujemy wszystkim za udział w spotkaniu które będziemy długo i miło wspominać. Bo po to istnieje wino, aby w dobrym towarzystwie, przy dobrym (mamy nadzieję) jedzeniu rozkoszować się i jego smakiem i wspólną rozmową.