Po raz kolejny odwiedziliśmy targi Vinitaly w Weronie (4000 wystawców). Spotkaliśmy tam wszystkich z nami współpracujących producentów wina, oczywiście poznaliśmy wielu nowych winiarzy. Pierwszy efekt – będziemy mieć wina również z Sycylii.
W “Kotłowni” oferujemy wina o wysokiej jakości, produkowane w niewielkich winnicach i w ograniczonych ilościach, unikalne, robione przez ludzi z pasją i dbałością o jakość, którzy to kochają. Takie są nasze wina. W Polsce mamy je tylko my i nasi Klienci. Będziemy przybliżać naszym Klientom po kolei naszych producentów (w czerwcu br. Rodzina Tiberini). Klejno będziemy sprowadzać wina, jakie produkuje każdy z naszych nowo poznanych producentów, przedstawiając pełną paletę tych win. Będzie to połączone z wizytą każdego producenta
w “Kotłowni”, nasi Klienci będą mogli porozmawiać o wszystkich winach z każdym z producentów osobiście oraz posłuchać historii każdego wina jakie można u nas znaleźć, opowiedzianej przez człowieka, który osobiście nalewał zrobione przez siebie wino do butelki. Jednocześnie, przekazujemy gorące pozdrowienia od Remusa De Luca, dla naszych Klientów i Przyjaciół, którzy byli na degustacyjnym spotkaniu z nim w “Kotłowni” w ubiegłym miesiącu. 06190009

Podczas wizyty na targach w Weronie odwiedziliśmy winnicę Villa Erbice, produkującą w Veneto znane Państwu z Kotłowni Soave Superiore DOCG, Valpolicella Superiore DOC Monte Tombole, Amarone DOC Vigneto Tremenel. To kwintesencja filozofii jaką kierujemy się przy wyborze wina. Dwaj bracia, Sylvio i Alberto, prowadzący winnicę, objęli firmę po ojcu, który objął ją po ich dziadku, który objął ją po ich pradziadku. Winnica funkcjonuje od 1870 roku. Winorośle (szczepy Corvina grossa, Corvina gentile, Rondinella, Molinara), z których wyrabia się Amarone, rosną w pobliżu zabudowań, zrywane ręcznie winogrona przenoszone są po wstępnej selekcji do miejsca na strychu, w budynku z XV w., gdzie przez 3 miesiące schną, przekładane raz w miesiącu. Kadzie fermentacyjne i prasa, również znajdują się w części XV-wiecznej. Piwnice, w których wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, znajdują się już
w nowszej części obiektu, pochodzącej z XVII wieku.
06200012
Próbując w piwnicy dojrzewającego jeszcze w beczkach Amarone pobieranego
z beczki przyrządem nazywanym “ladro”, co w tłumaczeniu na polski oznacza “złodziej”, czy słuchając żartów Alberta, że gdyby mógł sprzedać fresk z XVII wieku znajdujący się w jego gabinecie, mógłby wyremontować wszystkie budynki, smakując kolejne roczniki wspomnianych win, czuliśmy jednak żal, że nie możecie tego oglądać z nami. Soave nie smakuje już tak samo.
Czy wino jest drogie dlatego, że jest smaczne? Nie. Jest (a przynajmniej powinno być) drogie z zupełnie innych powodów.
Po pierwsze, przy wyrobie win o bardzo wysokiej jakości zupełnie inna jest wydajność winnicy. Na jednym hektarze sadzi się zdecydowanie mniej roślin, żeby miały jak najlepsze warunki wzrostu winogron oraz by można je było łatwiej kontrolować. Ponadto do wyrobu wina używa się tylko niektórych, najlepszych winogron będących w idealnym stanie. Winnice dające “lepsze” wina znajdują się często w trudnym terenie, na stokach, na ziemi, która nie jest urodzajna i żyzna. Wynika to z tego, że na żyznej glebie winorośl za bardzo koncentruje się na rozroście krzewu i liści a nie owoców. Trudny teren – to jednak trudniejsza praca. Dla przykładu – do wyrobu Amarone w winnicy Villa Erbice, które mamy w Kotłowni, na 1 hektar sadzi się niewiele ponad 1000 roślin.
W winnicach, znajdujących się w łatwiejszych z punktu widzenia gospodarki wodnej terenach może być obsadzone ponad 10 krotnie więcej roślin. Z hektara zbiera się więc odpowiednio mniej winogron, które są jeszcze dodatkowo poddawane selekcji.
Po drugie – cała praca w winnicy jest ręczna, ( z wyjątkiem podlewania, jeżeli jest wymagane), nie stosuje się żadnych maszyn. Każda roślina jest kontrolowana i prowadzona (przycinanie, kierunek wzrostu) ręcznie. Winogrona zrywane są ręcznie, ręcznie są selekcjonowane, skrzynki są ręcznie przenoszone. W przypadku produkcji Amarone, winogrona po zebraniu (październik) przez trzy miesiące schną w specjalnym pomieszczeniu, w celu uzyskania większego skondensowania cukru poprzez wyparowanie wody z winogron, dopiero później następuje proces tworzenia z winogron wina. Po wysuszeniu winogrona umieszczane w stalowych kadziach, gdzie w kontrolowanej temperaturze następuje fermentacja. Po zakończeniu maceracji moszcz umieszczany jest w prasie, gdzie sfermentowny sok oddzielany jest od skórek i pestek winogron. Sok nie jest wyciskany, a raczej ścieka. Nie można zgniatać pestek ani skórek, bo niekorzystnie wpłynęłoby to na smak wina. Następnie, wino na ponad dwa lata umieszcza się w dębowych beczkach. Później przez okres do 10 – 18 miesięcy wino dojrzewa w butelkach.
Tak więc od momentu zbiorów, do momentu sprzedaży wina mija około 4 lat. 06200001
W przypadku wina produkowanego w winnicy o wydajności 10 krotnie wyższej, gdzie wszystko jest zmechanizowane i jest butelkowane tuż po fermentacji, w roku w którym zebrano winogrona cena może być niższa. Czy tanie wino może być smaczne? Jasne, że może, nawet powinno. Żeby jednak wiedzieć, czy to konkretne nie jest przypadkiem za drogie lub za tanie (co może oznaczać jakieś mankamenty wina), trzeba o winie wiedzieć jak, gdzie i w jakich warunkach powstawało. Oczywiście nie jest to niezbędne, żeby się cieszyć smakiem wina w dobrym towarzystwie, przy dobrym jedzeniu. Szczególnie w Kotłowni 😉 dbamy o to, żeby cena odzwierciedlała jakość wina.
Nasi najbliżsi Goście: Tiberini.
Jak Państwo już wiecie 11 czerwca odwiedzi nas i Państwa w “Kotłowni” Luca Tiberini – jeden z producentów naszych win. Informujemy więc, że nadchodzącym tygodniu spodziewamy się nowego transportu wina, w którym między innymi, będziemy mieli 6 win z Azienda Agricola Tiberini. Dotychczas mieliśmy w sprzedaży Vino Nobile di Montepulciano DOCG i Rosso di Montepulciano DOC. Oba te wina będą ponownie dostępne, a ponadto pojawią się rarytasy – dwa różne Vino Nobile Riserva DOCG z 2003 r., (produkowane tylko w najlepszych rocznikach) – różni je jedynie gleba na której rosły winorośle – znajdujące się kilkaset metrów od siebie. Cały proces produkcji był dokładnie taki sam, winorośle identyczne, a efekt – kompletnie inne wina – sprawdzić będziecie mogli Państwo sami. Ponadto, będziemy mieć również Virgulto Rosso di Toscana IGT – flagowe wino Tiberinich, produkowane tylko w najlepszych dla sangiovese (prugnolo gentile) rocznikach. Dla wielbicieli białych win – Maturato IGT. Wiina te będziemy sukcesywnie przed wizytą Luca Tiberiniego opisywać.
Azienda Agricola Tiberini jest firmą rodzinną, produkującą wina od ponad stu lat. Rodzina Tiberini jest w Le Caggiole od 1896 roku i wtedy zaczęli produkcję wina, robi to już 6 generacja rodziny. Każdy członek rodziny od dziecka uczy się jak być winiarzem.
Dzisiaj Luca i Fabio Tiberini kontynuują pracę przodków. Uważają, że niezbędne jest stosowanie tradycyjnych metod produkcji wina, przy użyciu kompostu zamiast sztucznych nawozów, z minimalnym używaniem środków chemicznych, a naprawdę wielkie wina mogą powstać tylko wtedy gdy są robione z miłością i troską.
06190010
Podere Le Caggiole zlokalizowana jest w Montepulciano, ma powierzchnię 22 ha. Obszar ten słynie z produkcji znakomitych win, a sama winnica położona jest w jednej z najlepszych w Montepulciano stref dla produkcji Vino Nobile. Podere Le Caggiole to jedna z winnic, w której znajdują się najstarsze winorośle prugnolo gentile i były one wybrane do tworzenia z nich klonów prugnolo gentile dla innych winnic. Gleba jest trawertynowa i gliniasta. Winnica położona jest na wysokości 300 – 320 metrów nad poziomem morza i wyeksponowana na południowy zachód.