Szczepy – Sangiovese (70%), Ciliegiolo-szczep endemiczny (20%), Cabernet Sauvignon (10%).
Rejon Montenero/Montalcino, Val d’Orcia.
Winogrona zbierane ręcznie, tradycyjna fermentacja w stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, następnie przez około 6 miesięcy leżakuje w stalowych zbiornikach. Kolor – intensywna, rubinowa czerwień. Zapach świeży i owocowy z nutami kwiatowymi i wyczuwalnymi czerwonymi owocami. Wino świeże, owocowe. Doskonałe do przystawek, wędlin i czerwonych mięs. Alk. 14%.
Rosso Piceno “Castru Vecchiu” DOC – Cantine Saputi – Marche
Szczepy – 30% Sangiovese, 70% Montepulciano d’Abruzzo.
Uprawa – Marche, Colmurano, wzgórza Macerata.
Winogrona zbierane ręcznie, fermentacja w stali w kontrolowanej temperaturze, dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu 225 l przez 8-10 miesięcy, a następnie leżakuje w butelkach przez 6 miesięcy. Kolor – rubinowa, ciemna czerwień. Zapach intensywny i trwały, korzenny z nutą dojrzałych czerwonych owoców wiśni oraz wanilii.
W smaku wyraźne nuty dojrzałych wiśni, tytoniu, lukrecji, pieprzu i wanilii. Długie, mocne i harmonijne zarazem. Doskonałe do grillowanych mięs i dojrzałych serów.
Alk. 13,5%.
Rosso Conero DOC “Castro di S.Silvestro” – Marchetti – Marche
Szczepy – 90% Montepulciano,10% Sangiovese.
Uprawa – Marche, apelacja Rosso Conero, położone na wzgórzach wokół Ancony, stok zwrócony na południe, winnica obejmuje tylko 16 hektarów. Winogrona zbierane ręcznie, tradycyjna fermentacja z długim okresem maceracji (20 dni) w kontrolowanej temperaturze, dojrzewanie w beczkach ze slawońskiego dębu przez 10-18 miesięcy, następnie 2-3 miesiące w butelkach przed sprzedażą. Kolor – rubinowa czerwień. Zapach – kwiatowy bukiet ze złożonym, dębowym charakterem. Smak intensywny z dojrzałymi taninami i długim finiszem. Idealne do czerwonych mięs i dojrzałych serów. Podawać w temperaturze 18-20°C. Alk. 13%.
Dire Montepulciano DOC – De Luca – D’Abruzzo
Szczep – Montepulciano d’Abruzzo.
Rejon – Province of Chieti. Miejscowość Mozzagrogna. Gleba gliniasta, średnio – wapienna, zasadowa. Wpływ bliskości gór. Ręczny zbiór, maceracja 30 dni i lekkie wyciskanie. Krótka, naturalna dekantacja. Wino odpoczywa w beczkach 12 m-cy. Potem w butelkach przez 3 m-ce. Kolor intensywnie czerwony z fioletowym refleksem. Wskazuje na cierpką wiśnię podążającą za suszoną śliwką i czarną czekoladą. Usta utrzymują sugerowaną nosem świeżość utrwaloną taninami. Końcówka to powrót do cierpkiej wiśni. Doprawiane sery, kiełbasy, minestrone, ryby, pasta.
Alk. 13%.
Rosso Toscana Erio IGT – Perazzeta – Toskania
Szczepy – Sangiovese (50%), Merlot (17%), Cabernet Sauvignon (17%), Syrah (16%).
Rejon – Toskania, Montecucco, okolice Montenero –
Val d’Orcia. Winogrona zbierane ręcznie, fermentacja w otwartych kadziach, następnie przez około 12 miesięcy w dębowych beczkach barriques i kolejne 10 miesięcy w butelkach. Intensywna rubinowa czerwień. Zapach jagód oraz czarnych owoców z nutami drzewnymi. W smaku bardzo długie, pełne, nuty jeżyn, jagód. Doskonałe do czerwonych mięs, szczególnie duszonych oraz do ostrych serów. Alk. 14%.
Toscana La Maesta IDG – Perazzeta – Toskania
Szczepy – Syrah (80%), Grenache (20%).
Rejon – Toskania, Montecucco, okolice Montenero – Val d’Orcia. Winogrona zbierane ręcznie w ostatnim tygodniu września, fermentacja w stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, następnie przez około 6 miesięcy leżakuje w stalowych zbiornikach oraz 3 miesiące w butelkach. Intensywna rubinowa czerwień. Zapach świeży, owocowy z nutami kwiatowymi. W smaku pełne i świeże. Doskonałe do przystawek, czerwonych mięs, ostrych serów i wędlin. Alk. 14,5%.
Nebbiolo D’Alba DOC – Demarie – Piemont
Szczep – 100% Nebbiolo.
Uprawa – wzgórza Roero.
Rafinacja tradycyjna w dębowych beczkach przez 8 miesięcy.
Najlepiej wypić w ciągu 5 lat po zbiorach. Intensywna rubinowa czerwień, wpadająca w granat wraz z procesem starzenia się. Zapach eteryczny, powoli uwalniający nutę fiołka oraz dojrzewających wiśni. Łagodny, zharmonizowany smak wiśni, malin oraz truskawek. Z długim finiszem o posmaku lukrecji. Najlepiej podawać z mięsami oraz serami w temperaturze od 16 do 20°C. Alk. 13,5%.
Barbera D’Alba Superiore DOC – Demarie – Piemont
Szczep – 100% Barbera. Rejon – R. La Torre, Alba Cuneo. Wapienna glina, 320 m. n.p.m. Winifikacja – odszypułkowanie i gniecenie. Maceracja trwająca przez 6-7 dni. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Starzenie w dębowych beczkach przez 6 miesięcy. Rubinowa czerwień, która z wiekiem zamienia się w granat. Zapach intensywny z wyczuwalnymi nutami morwy oraz suszonej śliwki. Lekko pikantny. Smak pełny, dobrze zbalansowany z lekką nutą kwasowości. Wyczuwalne śliwki, czarna porzeczka oraz wiśnia. Pieczone mięsa oraz długo dojrzewające sery. Temp. serw. 16°C. Alk. 13,5%.
Nagrody: Selections Mondiales Des Vins 2010 – Quebec,Canada – Barbera D’Alba Superiore DOC 2007: silver medal.
Roero Riserva DOCG – Demarie – Piemont
Szczep – 100% Nebbiolo. Uprawa – wzgórza Roero
Rafinacja tradycyjna w dębowych beczkach przez 12 miesięcy. Najlepiej wypić w 8 lat po zbiorach. Kolor ziarnisty, czerwony z intensywnymi rubinowymi refleksami. Zapach intensywny, ostry z akcentami fiołka, malin oraz czarnej porzeczki. W smaku taniczna, zharmonizowana nuta fiołka połączonego z czerwonymi owocami. Wyczuwalny odcień lukrecji. Długi finisz. Najlepiej podawać z mięsami oraz twardymi serami w temperaturze 18°C.
Alk. 14%.
Nagrody: Annuario “I Migliori Vini Italiani” – Luca Maroni – 2010 Roero Riserva DOCG 2006 (first year of riserva) : 83/100.
Syrah IGT – Perazzeta – Toskania
Szczep – Syrah 100%.
Rejon – Toskania, Montecucco, okolice Montenero – Val d’Orcia. Winogrona zbierane ręcznie, fermentacja w otwartych kadziach bez kontroli temperatury, moszcz mieszany ręcznie, następnie przez około 12 miesięcy dojrzewa w dębowych beczkach barriques oraz 6 miesięcy w butelkach. Kolor to intensywna, głęboka, rubinowa czerwień. W smaku miękkie taniny i wyczuwalne wiśnie. Zapach – wyczuwalna beczka, jagody.
Doskonałe do czerwonych, pieczonych mięs, dojrzałych serów. Alk. 14,5%.