- Page 2

Montecucco Licurgo Riserva DOC – Perazzeta – Toskania

Off

Szczep – Sangiovese 100%.
Rejon – Toskania, Montecucco, okolice Montenero – Val d’Orcia. Winogrona zbierane ręcznie, tradycyjna fermentacja w stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, następnie przez okres do 24 miesięcy leżakuje w dębowych beczkach barriques a następnie 6-12 miesięcy w butelkach. Kolor intensywny, głęboki, rubinowy przechodzący w granat. Wyraźny zapach beczki, ciężki ale elegancki, czerwone owoce. Taniczne, pełne, nuty drzewne, czerwone owoce. Doskonałe do czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny, dojrzałych serów. Alk. 14,5%.

Rosso Conero Riserva DOCG “Villa Bonomi” – Marchetti – Marche

Off

Szczep – 100% Montepulciano.
Uprawa – Marche, apelacja Rosso Conero położona na wzgórzach wokół Ancony, stok zwrócony na południe. Winnica to tylko 16 hektarów. Winogrona są zbierane ręcznie, tradycyjna fermentacja z długim okresem maceracji (20 dni) w kontrolowanej temperaturze, proces dojrzewania odbywa się w beczkach z francuskiego dębu o poj. 225 l (barriques) przez 14 miesięcy i 3-4 miesiące w butelkach. Kolor rubinowy przechodzący w granat. Zapach intensywny, kwiatow, bukiet ze złożonym dębowym charakterem. Zdumiewające, intensywne smaki z dojrzałymi taninami i nutami wanilii. Długi finisz. Idealne do czerwonych mięs i dziczyzny. Podawać w temperaturze 18-20°C. Alk. 13,5%.

Conte Genoino Montepulciano DOC – De Luca – D’Abruzzo

Off

Szczep – Montepulciano d’Abruzzo.
Region – Abruzzo, gmina Mozzagrogna, gleba: ił, glina, wapień. Klimat śródziemnomorski z dużą zmiennością temperatur wskutek wiatru z pobliskiego masywu Maiella. Winogrona zbierane ręcznie z krzewów min. 20-letnich. Fermentacja trwa 30 dni w stalowych zbiornikach, starzonie 30-36 m-cy w beczkach z dębu, następnie leżakowane w butelkach przez 6 m-cy. Głęboka czerwień wpadająca w granat. Zapach dojrzałych owoców leśnych i przypraw, charakterystyczny i trudny do znalezienia w innym winie. W smaku pełne i owocowe z mocnymi taninami, długim i miękkim mineralnym zakończeniem. Dobrze współgra z makaronami, mięsem, z pikantnymi sosami i serami.
Alk. 14,5%.

Gocce Del Conte Genoino Passito Rosso IGT – De Luca – D’Abruzzo

Off

wino słodkie
Szczep – Montepulciano d’Abruzzo 100%.
Region – Abruzzo, gmina Mozzagrogna, glina i wapień. Winogrona zbierane ręcznie, następnie podsuszane w małych skrzyniach, składowane w wentylowanych pomieszczeniach przez 3 miesiące. Pod koniec grudnia rozpoczyna się fermentacja alkoholowa w niskich temp. Po 35-40 dniach wino scieka do kadzi, z których przelewane jest do 900 l beczek z dębu, gdzie dojrzewa przez 18 miesięcy. Leżakuje w butelkach minimum 6 miesięcy.
Głęboka czerwień wpadająca w fiolet. Zapach dżemu owocowego i czekolady. W smaku pełne słodyczy, harmonijne i wyważone. Doskonałe wino do kontemplacji, dobrze uzupełnia desery, pianki, czekoladę i ciasto czekoladowe. Alk. 14,5%.

Barbaresco DOCG – Demarie – Piemont

Off

Szczep – 100% Nebbiolo.
Rejon – Barbaresco, Treiso, Neive and S. Rocco Seno d’Elvio.
Winifikacja – fermentacja w dębowych beczkach, a następnie w stalowych zbiornikach. Starzenie w butelkach przez co najmniej 3-4 miesiące. Okres starzenia – do 10 lat. Kolor – ceglasta czerwień z rubinowymi refleksami, który z czasem wchodzi w pomarańcz. Zapach kompletny, zharmonizowany, różnorodny z wyczuwalną wanilią, cynamonem i zielonym pieprzem. W smaku charakterystyczny suchy i krzepki. Bardzo wysublimowany. Najlepiej podawać z mięsami oraz serami w temperaturze od 18 do 20°C. Alk. 13,5-14%.

Barolo DOCG – Demarie – Piemont

Off

Szczep – 100% Nebbiolo.
Uprawa – Langhe.
Winifikacja – rafinacja w beczkach ze stali nierdzewnej przez 1 rok, potem 2 lata w 50 hl beczkach dębowych. Starzenie w butelkach przez co najmniej 6 miesięcy.
Okres starzenia to 10- 15 lat. Kolor to czerwień wpadająca w granat a wraz z procesem starzenia pojawia się odcień ceglasto-pomarańczowy . Zapach intensywny, owocowy, bardzo złożony z wyczuwalną wanilią. Charakterystyczny suchy, krzepki smak. Bardzo wysublimowany. Najlepiej podawać z mięsami oraz serami w temperaturze od 18 do 20°C. Alk. 13,5-14%.